http://informacjelokalne.pl/images/banners/baner01a.jpg

Paweł Łoziński przewodniczącym Jury Głównego na 11. FF „Offeliada”!

Wyróżniony Paweł Łoziński przewodniczącym Jury Głównego na 11. FF „Offeliada”!

Po ogłoszeniu listy zakwalifikowanych filmów, organizatorzy 11. Festiwalu Filmowego „Offeliada” rozpoczynają zdradzanie szczegółów tegorocznej edycji. W najbliższych dniach, jedna po drugim odsłaniane będą sylwetki członków Jury Głównego tegorocznej edycji. Jego przewodniczącym będzie wybitny polski dokumentalista, Paweł Łoziński.


Przewodniczący jury tegorocznej „Offeliady” to uznany reżyser, operator i producent filmów dokumentalnych. Absolwent Wydziału Reżyserii PWSFTviT w Łodzi, wykłada reżyserię filmu dokumentalnego w PWSFTviT w Łodzi oraz w Gdyńskiej Szkole Filmowej.

Autor ponad 20 dokumentów, wielokrotnie nagradzanych na międzynarodowych festiwalach. Robi pełne emocji autorskie filmy dokumentalne opowiadające o ludziach w sposób niezwykle intymny. Jest też autorem zdjęć do wielu swoich filmów. Jego filmy takie jak „Miejsce urodzenia”, „Taka historia”, czy ostatni „Nawet nie wiesz jak bardzo cię kocham”, są uznane za nowatorskie, otwierają nowe pola tematów i nieznane przestrzenie w gatunku jakim jest film dokumentalny. W swoich filmach interesuje się zawiłościami relacji międzyludzkich; stawia nie zawsze łatwe pytania dotyczące ludzkiej egzystencji, nie naruszając godności swoich bohaterów przełamuje bariery, tabu, w pokazywaniu dotyczących nas wszystkich trudnych spraw. Poszerza możliwości gatunku, stawiając kamerę tam gdzie pozornie nie wolno; na często niezbadanej ziemi niczyjej.

Międzynarodowe uznanie zdobył swoim dokumentalnym debiutem „Miejsce urodzenia” (1992), opowiadający o polskim Żydzie Henryku Grynbergu, szukającym mordercy swojego ojca. Film  zdobył wiele prestiżowych nagród – w tym „Golden Gate Award” na SFIFF, Grand Prix  „Vue sur les Docs” w Marsylii i na New York Film Festival.

Pracował jako asystent Krzysztofa Kieślowskiego przy filmie „Trzy kolory: biały”. Według pomysłu Kieślowskiego zrealizował film „100 lat w kinie“ (1995), w prestiżowej serii powstałej dla BFI na 100-lecie kina.

Jego krótki metraż „Siostry” (1999) – zamkniętą w 10 minutach metaforyczną czarną komedię z życia dwóch starszych pań – otrzymał wiele nagród, w tym prestiżowe Grand Prix „Cinema du Reel”  w Paryżu, Grand Prix „Visions du reel” w Nyonie i Grand Prix Złotego Lajkonika na Krakowskim Festiwalu Filmowym.

Długi metraż „Taka historia”,  opowiadający o przyjaźni reżysera z sąsiadami na własnym podwórku, był przełomem w pokazaniu bliskości z bohaterem. Film otrzymał „Złotego Gołębia“ na Doc Leipzig 1999 oraz Złotego Lajkonika i Srebrnego Smoka na Krakowskim Festiwalu Filmowym. Kolejnego  „Złotego Gołębia“ na Festiwalu w Lipsku otrzymał w 2004 roku za film „Między drzwiami“ powstały w serii „Poprzez Granice“.

Film „Chemia” (2008), będący intymnym portretem ludzi, którzy wychodzą z choroby nowotworowej, był najbardziej nagradzanym polskim dokumentem w 2009 roku. Dostał ponad 15 nagród w tym „Prix Europa” za Najlepszy Europejski Film Telewizyjny 2009 w Berlinie oraz Nagrodę Telewizji MDR  za najlepszy wschodnioeuropejski film dokumentalny DOC Leipzig.

Jego osobisty i odważny film opowiadający o trudnych relacjach z ojcem Marcelem pt. „Ojciec i syn” (2013) uhonorowany został m.in. Nagrodą św. Jerzego za Najlepszy Film Dokumentalny na 35. Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Moskwie, „Srebrnym Rogiem“ dla najlepszego filmu dokumentalnego na Krakowskim Festiwalu Filmowym, oraz głównymi nagrodami w Teheranie i Mińsku.

Wybrana filmografia:
2016: Nawet nie wiesz jak bardzo cię kocham – scenariusz, reżyseria, produkcja
2013: Ojciec i syn – scenariusz, reżyseria, zdjęcia, produkcja
2008: Chemia – scenariusz, reżyseria, produkcja
2004: Między drzwiami – scenariusz, reżyseria, produkcja
1999: Taka historia – scenariusz, reżyseria, zdjęcia, produkcja
1999: Siostry – scenariusz, reżyseria, zdjęcia, produkcja
1995: Sto lat w kinie – scenariusz, reżyseria
1992: Miejsce urodzenia – scenariusz, reżyseria

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.