http://informacjelokalne.pl/images/banners/skwp_baner.jpghttp://informacjelokalne.pl/images/banners/nbaner01.jpg

Węgorzewo ma swoje CIA!

Wyróżniony Węgorzewo ma swoje CIA!

Zakończyły się prace przy remoncie świetlicy wiejskiej w Węgorzewie. Projekt pn. „CIA w Węgorzewie – tworzymy Centrum Integracji i Aktywności mieszkańców” współfinansowany przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego w ramach programu „Wielkopolska Odnowa Wsi 2013-2020” przewidywał remont obiektu wewnątrz oraz odnowienie elewacji i zagospodarowanie jego otoczenia.


Prace wewnątrz świetlicy wykonała firma Pana Andrzeja Ignasiaka z Gniezna, która złożyła najkorzystniejszą ofertę w postępowania przetargowym.

Zakres wykonanych prac wewnątrz obejmował:
- czyszczenie podłoża ścian i sufitów, zagruntowanie, przyklejenie na całej powierzchni siatki z włókna, wykonanie gładzi gipsowej i malowanie farbami emulsyjnymi,
- wymianę wszystkich drzwi wewnętrznych wraz z ościeżnicami,           
- zerwanie starych posadzek z tworzyw sztucznych, przygotowanie podłoża i położenie wykładziny zgrzewalnej we wszystkich pomieszczeniach oprócz kotłowni i WC,
-skucie starych płytek, przygotowanie podłoża i ułożenie nowych płytek na podłodze w WC, kotłowni i wnęce wejściowej oraz na ścianach w kuchni i WC,
- przygotowanie podłoża i ułożenie tynku mozaikowego we wnęce wejściowej.

W wyborze kolorów farb, wzorów płytek, wykładzin i koloru tynku mozaikowego uczestniczyły panie – mieszkanki wsi. Dzięki temu efekt estetyczny wykonanego remontu jest jeszcze lepszy.
 
W drugiej części projektu brali udział mieszkańcy wsi, którzy w ramach wolontariatu ustawili rusztowania przy elewacji budynku, zabezpieczyli otwory okienne i drzwiowe, wyczyścili ściany ze starych łuszczących się warstw farb i tynku, uzupełnili ubytki, zagruntowali podłoże, przykleili siatkę  z włókna, wyrównali powierzchnię i położyli tynk. Następnie przygotowali miejsce pod chodnik z kostki brukowej (korytowanie, osadzenie krawężników, nawiezienie podbudowy), ułożyli chodnik, ubili i wypełnili spoiny piaskiem. Pozostałą część otoczenia świetlicy uporządkowali, wyrównali teren i posiali trawę. Mieszkańcy wykonali również dodatkowe prace nie przewidziane wcześniej do zrealizowania: częściową wymianę orynnowania, odprowadzenie wody z rynien w wykopie w kierunku pobliskiego stawu, nowe parapety zewnętrzne w kilku oknach oraz pielęgnacyjne ciecia gałęzi pobliskich drzew, których konary zagrażały bezpieczeństwu i niszczyły elewację i orynnowanie budynku.

Całość sprawia wrażenie, jakby w Węgorzewie powstał nowy obiekt, a nie wyremontowano 50-letni budynek.

Wartość projektu – 68 959,58 zł w tym:
- dotacja Samorządu Województwa Wielkopolskiego – 30 000,00 zł
- środki własne gminy – 16 000,00 zł
- środki  z funduszu sołeckiego -  4 132,08 zł
- wkład własny mieszkańców (praca własna, praca sprzętu) – 18 827,50 zł

Mieszkańcy Węgorzewa zachęceni efektami realizacji projektu, w tym własnej pracy, planują złożenie kolejnego wniosku o dofinansowanie w przyszłym roku. Mają w planach zagospodarowanie terenu wokół świetlicy oraz przyległego stawu.

Fot. L. Czubaszek
Ostatnio zmienianyśroda, 07 listopad 2018 21:24

Artykuły powiązane

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.